V průběhu let se často měnily pokyny http://www.nsz.cz/index.php/cs/udaje-o-cinnosti-a-statisticke-udaje/rozhodovaci-a-metodicka-innost-nsz/pokyny-obecne-povahy-trestni pro správnou výživu. Výzkumy se neustále zlepšují ve zkoumání správného příjmu potravy, tak abychom dosáhly optimální váhy a zdraví. Podle posledních zjištění je zřejmé, že na kaloriích samozřejmě záleží, ale co jde s nimi ruku v ruce, je i kvalita potravin. Ta je stejně důležitou součástí prevence proti přibývání na váze a hubnutí. Zjednodušeně řečeno, je velmi důležité, aby se lidé zaměřili na konzumaci vysoce kvalitních potravin v přiměřeně velkých porcích.
Kvalita a kalorie
Slogany různých diet často zdůrazňují, jak důležité je počítání kalorií. Říkají, že abychom dosáhli redukce váhy, musíme je neustále počítač. Myslet na ně a snažit se je omezit, co nejvíce to jde. Kvalita potravin je dle posledních výzkumů také velmi důležitá. Určuje, čemu bychom se měli vyhýbat a co naopak jíst, abychom si udrželi zdravou váhu.
Mezi kvalitní a zdravé jídlo patří především nerafinované, minimálně zpracované potraviny, jako je ovce a zelenina, celé zrní, zdravé tuky a bílkoviny. Na druhou stranu do potravin nižší kvality patří například nápoje slazené rafinovaným cukrem, smažené potraviny, potraviny s vysokým obsahem nasycených a trans mastných tuků a vysoce glykemická jídla jako jsou brambory. Ovšem i tak bychom měli mít vždy na paměti, že neexistuje žádný přepis dokonalé stravy pro všechny. Každý člověk je totiž originál, má různé potřeby, geny a životní styl. Všechny tyto aspekty hrají roly při tvorbě správného stravovacího plánu. Kromě jiného lze využít i kvalitní přípravky při držení diety Sibutramine, které vám pomohou s redukcí váhy.
Nízkotučná strava
Na první pohled se zdá, že jíst jen jídlo s nízkým obsahem tuku, je ta správná volba. Opak ale může být pravdou. Výzkumy ukázali, že nízkotučná dieta je neúčinná a navíc konzumace těch správných zdravých tuků je dokonce zdraví prospěšná. Důkazem je růst obézních lidí ve Spojených státech a to i přesto, že procento tuku ve stravě Američanů kleslo ze 45 procent od 60. let na 33 procent do 90. let 20. století. Omezení tuků tedy nemusí vždy vést k užšímu pasu.